Δον Κιχώτης

Η παρουσίαση του Δον Κιχώτη του Ρίχαρντ Στράους υπήρξε μία εκκρεμότητα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ήδη από πέρυσι, το Μάιο-λόγω της, αναγκαστικής τότε, αναβολής. Με τη σολιστική αρωγή του ταχύτατα ανερχόμενου Γερμανού βιολοντσελίστα Γκάμπριελ Σβάμπε και του εξαιρετικού «δικού μας» βιολίστα Πάρι Αναστασιάδη, η Ορχήστρα, με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ανταποκρίνεται στην παρουσίαση του επικού έργου του Στράους, φέτος, στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 28 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τη μπαγκέτα του καλλιτεχνικού της διευθυντή Στέφανου Τσιαλή η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει, όμως, και την, πάντα ολόφρεσκη, «Κλασική» Συμφωνία του Σεργκέι Προκόφιεφ καθώς και το ανάλαφρο «Πανηγύρι της Αση-Γωνιάς» του Μίκη Θεοδωράκη.

Το συμφωνικό σκέρτσο «Το πανηγύρι της Αση-Γωνιάς» είναι νεανικό έργο του συνθέτη. Γράφτηκε το 1946, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μόλις 21 έτους και εκτελέστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1953 από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με διευθυντή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Γεώργιου Σκλάβου, στο πρόγραμμα εκείνης της συναυλίας, «το πανηγύρι της Αση-Γωνιάς είναι γραμμένο σύμφωνα με τον τύπο της Σουίτας, με τη διαφορά ότι εδώ τα διάφορα μέρη που αποτελούν τη χορευτική αυτή φόρμα όχι μόνο παίζονται σε συνέχεια, δίχως διακοπή, αλλά θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν ένα και το αυτό μέρος». Από την αρχή έως το τέλος του έργου, «κυριαρχεί το χαρακτηριστικό «κρητικό» θέμα, που ολοκληρώνεται και εμφανίζεται στην κανονική του μορφή μόνο στο τέλος και πάνω στους οργιαστικούς ρυθμούς του κρητικού χορού «πεντοζάλη»». 

Λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Προκόφιεφ καταπιάστηκε με τη σύνθεση της Πρώτης του Συμφωνίας, επιχειρώντας να απαντήσει έμπρακτα στο υποθετικό ερώτημα, πώς θα έγραφε ένας συνθέτης σαν τον Χάυντν, αν ζούσε στον Εικοστό αιώνα. Έτσι γράφτηκε η Συμφωνία με τον συνθέτη της να αξιοποιεί στοιχεία χαρακτηριστικά του Χάυντν (έντονες αντιθέσεις δυναμικής, ενεργητικά περάσματα υψηλής έντασης αλλά και νοηματικά φορτισμένες εκπλήξεις) τα οποία διυλίζονταν, όμως, μέσα από απολύτως δικά του, αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά όπως το ιδιαίτερο μοντερνιστικό στιλ και η τόσο προσωπική του αίσθηση περί χιούμορ και πρωτοτυπίας. Ο Προκόφιεφ ήταν που έδωσε στην Συμφωνία του και το προσωνύμιο «Κλασική», όχι μόνο λόγω του ύφους της αλλά και με την ελπίδα πως αυτή θα γινόταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συμφωνικού ρεπερτορίου-όπερ και εγένετο. Η «Κλασική» Συμφωνία, εκτελέστηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1918 στην Αγ. Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) υπό τη διεύθυνση του ιδίου του συνθέτη.

 Ο Δον Κιχώτης, το έκτο κατά σειρά συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, γράφτηκε το 1897, ενώ εκείνος εργαζόταν ως πρώτος αρχιμουσικός στην Όπερα του Μονάχου. Η πρεμιέρα του δόθηκε το Μάρτιο του 1898 στην Κολωνία από την Ορχήστρα Gürzenich υπό τη μουσική διεύθυνση του Φραντς Βύλνερ. Ο συνθέτης περιέγραφε το έργο ως «φανταστικές παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ιπποτικού χαρακτήρα», υποδηλώνοντας πως σκοπός του ήταν η μελέτη των κεντρικών ηρώων του αριστουργήματος του Θερβάντες, με έμφαση στον Δον Κιχώτη και τον ακόλουθό του, Σάντσο Πάντσα. Έτσι, μετά από ένα μακρύ ορχηστρικό πρόλογο που παρουσιάζει τον Δον Κιχώτη να αναπολεί μία εποχή ευγένειας, γενναιότητας και αγνού έρωτα, το σόλο βιολοντσέλο εκθέτει το κύριο θέμα όλου του έργου, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση του ονειροπόλου ιππότη. Αντιστοίχως ο γραφικός Σάντσο Πάντσα αντιπροσωπεύεται από τη σόλο βιόλα.. Όσο για τις παραλλαγές του σπουδαίου έργου του Στράους, καθεμία τους αναφέρεται σε ένα στιγμιότυπο από το βιβλίο του Θερβάντες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ 
Παρασκευή 28 Απριλίου, 20.30  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκη

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (γεν. 1925) Το πανηγύρι της Αση-Γωνιάς, συμφωνικό σκέρτσο

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891–1953)
Συμφωνία αρ.1 σε ρε μείζονα, έργο 25 «Κλασική»
1. Allegro con brio
2. Larghetto
3. Gavotte (Non troppo allegro)
4. Finale (Molto vivace)

ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ (1864–1949)
Δον Κιχώτης, φανταστικές παραλλαγές για μεγάλη ορχήστρα πάνω σε ένα θέμα ιπποτικού χαρακτήρα, έργο 35
Εισαγωγή – Θέμα με παραλλαγές – Φινάλε

Σολίστ: 
Γκάμπριελ Σβάμπε, βιολοντσέλο
Πάρις Αναστασιάδις, βιόλα

Μουσική Διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Τίτο Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων.

Αγορά εισιτηρίων: Ηλεκτρονική μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ή στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.  Πληροφορίες εισιτηρίων στο 210 72 82 333


Συναυλία του Κουαρτέτου Αέναον στο Βελιγράδι

Με μεγάλη χαρά αλλά και με ένα εκλεκτικό ελληνοκεντρικό πρόγραμμα σπουδαίων μουσικών έργων του 20ου και 21ου αιώνα, ανταποκρίθηκε το Aenaon Quartet (Κουαρτέτο «Αέναον») της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην πρόσκληση των διοργανωτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη σερβική πρωτεύουσα, από τις 20 έως τις 29 Απριλίου, ως μέρος του προγράμματος «Ελληνικές Ημέρες στο Βελιγράδι» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Η συναυλία του Κουαρτέτου θα γίνει στο κτήριο του Εθνικού Θέατρου της Σερβίας, την Κυριακή 23 Απριλίου.
Η ημερολογιακή «γειτνίαση» της συναυλίας με τη γιορτή του Πάσχα ήταν ο λόγος που το Κουαρτέτο επέλεξε από το ρεπερτόριο εμβληματικών Ελλήνων συνθετών, κυρίως έργα που έχουν μία άμεση ή υπόγεια σύνδεση με το πνεύμα και την ελληνική παράδοση αυτών των ημερών: Πέντε ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, το Δεύτερο κουαρτέτο εγχόρδων («Το Κοιμητήριο») του Μίκη Θεοδωράκη, το Πρώτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημήτρη Δραγατάκη, καθώς και το Τρίτο κουαρτέτο «El Greco» του σύγχρονου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Το Κουαρτέτο «Αέναον» δημιουργήθηκε το 2016 από ταλαντούχους και δραστήριους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Αν και νεοσύστατο, λόγω της εμπειρίας και των ευσήμων που φέρουν οι μουσικοί που το απαρτίζουν, το Aenaon έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Α. εντός και εκτός Αθηνών και έχει βεβαίως αναπτύξει αυτόνομη συναυλιακή δραστηριότητα ως ένα εκ των βασικών πλέον μουσικών συνόλων της Ορχήστρας. Αποτελείται από μουσικούς που, όλοι, έχουν σημαντικό βιογραφικό σπουδών και διακεκριμένη παρουσία σε εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και σε συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες και σύνολα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με στόχο καταρχάς την ερμηνεία έργων του ελληνικού ρεπερτορίου, παλαιότερου και σύγχρονου, το Aenaon αποτελείται συγκεκριμένα από τους βιολονίστες Γιώργο Μάνδυλα (Κορυφαίο Α’ και αναπληρωτή εξάρχοντα στα Α΄βιολιά της Κ.Ο.Α.) και Βασίλη Σούκα (μέλος στα Α΄βιολιά της Κ.Ο.Α. ), τον βιολίστα Αντίλοχο Τρανό (μέλος στις βιόλες της Κ.Ο.Α. ) και τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη (Κορυφαίο Β΄στα βιολοντσέλα της Κ.Ο.Α.).
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ 
Κυριακή 23 Απριλίου
Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου
Φ. Τσαλαχούρης (1969-): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.3 «El Greco»
- ΕΙΣΑΓΩΓΗ – Andante
- ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ – Adagio
- ΣΥΛΛΗΨΗ – Moderato
- ΣΤΑΥΡΩΣΗ – Andante
- ΑΝΑΣΤΑΣΗ – Largo
Δ. Δραγατάκης (1914-2001): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 
- Allegro
- Allegro
- Andantino
- Vivo
Μ. Θεοδωράκης (1925-): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 «Το Κοιμητήριο»
Adagio – Andante
Ν. Σκαλκώτας (1904-1949): 5 Ελληνικοί Χοροί
- Ηπειρώτικος
- Κρητικός (κινηματογράφου)
- Τσάμικος
- Αρκαδικός
- Κλέφτικος

Aenaon Quartet της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Γιώργος Μάνδυλας, α’ βιολί
Βασίλης Σούκας, β’ βιολί
Αντίλοχος Τρανός, βιόλα
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο

Το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου.


Πήραμε ... ΕΒΓΕ!

Χάρη στους συνεργάτες μας από το G design studio (Μιχάλη Γεωργίου, Δημήτρη Στεφανίδηείμαστε "παρόντες" κάθε χρόνο και στα εκλεκτικά Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) οι G απέσπασαν βραβείο για τις αφίσες της φετινής διαφημιστικής μας εκστρατείας (η φωτογραφία παρακάτω δίνει μία γεύση του ευφάνταστου graphic novel που ενέπνευσαν στους G οι φετινές μας συναυλίες)  

Ταυτόχρονα, οι G απέσπασαν και τους εξής  επαίνους:
α) Για τις αφίσες της περσινής διαφημιστικής μας εκστρατείας 2015-16. Παράδειγμα η παρακάτω φωτογραφία:

β) Στην κατηγορία "Πολλαπλές εφαρμογές" για τα αντικείμενα που εμπνεύστηκαν μετά από μια σειρά "αλυσιδωτών" δημιουργικών αντιδράσεων: το λογότυπο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (παλαιότερη δημιουργία των G κι αυτό), "γέννησε" το φετινό λογότυπο της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κι αυτό με τη σειρά του αποτυπώθηκε σε μία σειρά χρηστικών αντικειμένων, στο πλαίσιο των πολλαπλών εφαρμογών, όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω:

Συγχαρητήρια στους G, με τους οποίους μοιραζόμαστε κατά ένα μέρος τη μεγάλη χαρά της υποδοχής των δημιουργιών τους και της βράβευσης!

«Η Συμφωνία των Θρήνων» του Χένρυκ Γκουρέτσκι

Μια συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την documenta 14.

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων (Syrian Expat Philharmonic Orchestra-SEPO) και η σύρια σοπράνο Racha Rizk (Ράτσα Ριζκ) συμπράττουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην παρουσίαση της «Συμφωνίας των Θρήνων» του Χένρυκ Γκουρέτσκι, το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στο πόντιουμ, ο Daniel Raiskin (Ντάνιελ Ράισκιν), ένας από τους πλέον αξιόλογους μαέστρους της νέας γενιάς.
Με αυτή τη συγκινητικά συμβολική συναυλία που συνδέει το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα, το Μέγαρο εγκαινιάζει φέτος τον δημοφιλή Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα. Για τους ίδιους συμβολικούς λόγους επέλεξε και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η καθιερωμένη πασχαλινή της συναυλία να είναι «Η Συμφωνία των Θρήνων». Η εκδήλωση σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων της documenta 14, της διεθνούς έκθεσης τέχνης που φέτος, εκτός από το Κάσσελ της Γερμανίας, διοργανώνεται και στην Αθήνα. 
Μέρος των εσόδων θα δοθεί υπέρ του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους πρόσφυγες καθώς και για το «Ροζ Κουτί» («Pink Box»), δηλαδή την πρωτοβουλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την υποστήριξη παιδιών προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας.
Η εκδήλωση είναι ουσιαστικά ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell [Ρος Μπίρρελ] και David Harding [Ντέιβιντ Χάρντινγκ] το οποίο βασίζεται στη διάσημη «Τρίτη Συμφωνία» του πολωνού συνθέτη Χένρυκ Γκουρέτσκι (Henryk Gόrecki, 1933-2010), η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «Συμφωνία των Θρήνων» («Symphony of Sorrowful Songs»). Το έργο είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου.
Η συναυλία ανοίγει με το έργο «Fugue» των Ross Birrell [Ρος Μπίρελ] και Ali Μoraly [Άλι Μόραλυ], ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο γνωστό ποίημα «Η φούγκα του θανάτου» του Paul Celan [Πάουλ Τσέλαν]. Σολίστ είναι ο ένας εκ των συνθετών, ο Σύρος –και από το 2013 μόνιμος κάτοικος Γερμανίας– Ali Moraly. 
Η documenta 14 είναι η διεθνώς πιο πολυσυζητημένη έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας, παρουσιάζοντας νέες κατευθύνσεις σε ένα διεθνές κοινό. Φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από το Κάσσελ (10/6-17/9). Στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Αθήνα, έχουν προγραμματιστεί συναυλίες –οι περισσότερες εκ των οποίων θα γίνουν στο ΜΜΑ– οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια εισαγωγή στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την documenta 14, αλλά προέκταση τόσο του προγράμματός της όσο και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου.
Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Χαράλαμπο Γογιό για τους κατόχους εισιτηρίων.
Αγορά εισιτηρίων:
Ηλεκτρονική μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ή στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 
Πληροφορίες εισιτηρίων στο 210 72 82 333
Χορηγοί επικοινωνίας: EΡΤ, ΣΚΑÏ, ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ATHENS VOICE, ΣΚΑΪ 100.3, ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, KOSMOS 93.6, NAFTEMPORIKI.GR, CULTURENOW.GR, LIFE.GR, MONONEWS.GR, METEO.GR