Το Ροζ Κουτί (της αλληλεγγύης)

Το ονομάσαμε «Ροζ Κουτί» γιατί ροζ ήταν, συμπτωματικά, το κουτί στο οποίο συγκεντρώθηκαν τα πρώτα έσοδα, γιατί αργότερα σκεφτήκαμε ότι το ροζ είναι ένα χρώμα ταυτισμένο με την παιδικότητα, την αγάπη, την αθωότητα και την ανεμελιά και, τέλος, γιατί μας... άρεσε: Είναι ο ανοικτός κουμπαράς που εμείς, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, δημιουργήσαμε από κοινού με το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, επισφραγίζοντας μία συνεργασία που με στόχο την προσφορά κάποιας, έστω και μικρής βοήθειας στους πρόσφυγες, ξεκίνησε πριν με το Immigrant Project, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τελείωσε τότε.
Το Immigrant Project και ακολούθως το Creation du Monde έδωσαν τα –τόσο αναγκαία– φτερά στο «Ροζ Κουτί», ώστε μουσικά σύνολα της Κ.Ο.Α. να επισκεφθούν σχολεία που φιλοξενούν προσφυγόπουλα και να προσφέρουν εκπαιδευτικές συναυλίες –εξασφαλίζοντας τόπο και χρόνο συνύπαρξης, «σύμπλευσης» και αλληλοκατανόησης.
Η μουσική είναι μία μαγική «εσπεράντο», μία κοινή γλώσσα που δεν υπόκειται σε διαχωρισμούς και φραγμούς κανενός είδους. Η μουσική συμμετοχή, η ακρόαση και η ερμηνεία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας περισσότερο κι από άμεσος, απροσποίητος κι ελεύθερος. Δε χρειάζονται παρά μερικές νότες για να γίνουν Ελληνάκια και προσφυγόπουλα, κάτω από την ίδια μπαγκέτα και τις ίδιες μελωδίες, μία ψυχή, μία συντονισμένη ανάσα. Αυτό θέλουμε. Να προσφέρουμε την αμεσότερη γέφυρα επικοινωνίας και χαράς και ίσως να προσθέσουμε ένα μικρό κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της Αλληλεγγύης και της Ελπίδας.


Φεστιβάλ «ΜουσιΚώς» Νοτίου Αιγαίου (2016-)

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με τη ΑΜΚΕ ANAX και την «P-art of the solution» πραγματοποιεί φέτος για ένατη χρονιά το Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΙΚΩΣ», που λαμβάνει χώρα στα Δωδεκάνησα.

Το Φεστιβάλ Μουσικώς δημιουργήθηκε με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, την προώθηση ενός ευρύτατου συνεργατικού σχήματος μεταξύ τοπικών αρχών, μουσικών και εκπαιδευτικών φορέων, την ανάπτυξη της περιφέρειας, την επαφή με ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ένα ευρύτερο άνοιγμα στον πολιτισμό. Περιλαμβάνει δωρεάν συναυλίες για το κοινό, ενώ παράλληλα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές των νησιών.

Το ρεπερτόριο των συναυλιών του Φεστιβάλ είναι ευρύτατο και εκτείνεται από την κλασική μουσική έως την οπερέτα και την κινηματογραφική μουσική και θα ερμηνευτεί από εξέχοντα σύνολα της Ορχήστρας.

Το 2024 πραγματοποιήθηκαν δράσεις στη Ρόδο, την Κω, τη Λέρο, τη Νίσυρο, την Κάσο, την Κάρπαθο, την Πάτμο, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι και τη Χάλκη, που παρακολούθησαν πάνω από 4.000 μαθητές.

Το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την αμέριστη υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των κατά τόπους Δήμους.

Ειδική μνεία οφείλεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για την πάντα άψογη συνεργασία.


Ad libitum* (2020)

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν το τελευταίο οχυρό του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανέθεσε σε πέντε νέους Έλληνες συνθέτες, που πρόσφατα εκκίνησαν τη συνθετική τους πορεία, αλλά έχουν ήδη επιτύχει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση, τη σύνθεση ενός έργου μουσικής δωματίου, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα έργα συνδέθηκαν με ιστορικά τοπόσημα της Αττικής, τα οποία είναι ταυτισμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη μάχη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βιωματικά, ακαδημαϊκά, πολιτικά αλλά και μέσω της τέχνης, με αφορμή τη μουσική, μιλούν γι’ αυτούς τους τόπους μνήμης. Το «Ad Libitum» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι συνθέσεις του Ad libitum αποτελούν έργα μουσικής δωματίου (για μουσικά σύνολα έως 8 μουσικών), διάρκειας 7 έως 10 λεπτών, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Συνθέτουν ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο Χρίστος Ντόβας, ο Ορέστης Παπαϊωάννου, η Λίνα Τόνια και ο Ευριπίδης Μπέκος. Η επιλογή των νέων συνθετών είναι συμβολικού χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μια αναφορά στην ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος συμμετοχής στον πολιτισμό και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά παράλληλα και του δικαιώματος στην εργασία.

Η σύνθεση του Δημήτρη Δημόπουλου αντλεί την έμπνευσή της από την αρχή της ελευθερίας της κινητικότητας την εγκατάλειψη του πρότυπου της Ευρώπης – οχυρού. Δίνει έμφαση στην αναγκαιότητα της φιλοξενίας, του αλληλοσεβασμού και της πολυπολιτισμικότητας και έχει τίτλο «No Borders». Ο Χρίστος Ντόβας, εμπνεόμενος από το διάσημο κείμενο του Μ. Φουκώ «Ετεροτοπίες» / Des espaces autres, ονομάζει το έργο του «Ετεροτοπία», και συνδιαλέγεται με την έννοια των δικαιωμάτων μέσω των διαφορετικών χωρικών σημαινόμενων, που καταδεικνύουν την καθολικότητα τους. Το έργο της Λίνας Τόνια, «Magna Carta Libertatum»  μέσα από την συμβολική αναφορά στον «Μεγάλο Χάρτη των Ελευθεριών» θέλει να υμνήσει το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία. Την ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, της βούλησης, των ιδεών, της συνείδησης, της θρησκείας και κάθε είδους ελευθερία που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να νιώσει αυθεντικός δίχως το φόβο της απόρριψης ή της τιμωρίας για αυτό που είναι κι αυτό που εκφράζει μέσα από την ύπαρξη του. Ο Ορέστης Παπαϊωάννου έγραψε το έργο «Dream/Breath»την ίδια περίοδο των μεγάλων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ που ακολούθησαν την δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από τον αστυνομικό Derek Chauvin, με σλόγκαν “I can’t breathe”. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα εξήντα σχεδόν χρόνια μετά την εμβληματική ομιλία του Martin Luther King που ξεκινούσε με τη φράση «I have a dream».  Μέσα από αυτήν την αντιδιαστολή του τίτλου ανάμεσα στα δύο αυτά πλέον ιστορικά τσιτάτα, το έργο αποσκοπεί στο να προβληματίσει σχετικά με τις διακρίσεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μειονότητες κάθε είδους και την αίσθηση της “κοινωνικής ασφυξίας” που αυτές προκαλούν. Τέλος,  με το «L’ avenir de l’oiseau en cage» («Το μέλλον του πουλιού στο κλουβί») βασιζόμενο στο αφήγημα της Maya Angelou «Caged Bird», ο Ευριπίδης Μπέκος κάνει έμμεσες αναφορές στην ανισότητα και την κάθε μορφής καταπίεση, ανοίγοντας όμως ένα παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας μέσα από τον αγώνα για την ελευθερία.

Η επιλογή των νέων συνθετών είναι συμβολικού χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μια αναφορά στην ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος συμμετοχής στον πολιτισμό και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά παράλληλα και του δικαιώματος στην εργασία


(Dis)playing Attica (2020)

Το πρόγραμμα (Dis)playing Attica απετέλεσε μια πρωτοβουλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αγκαλιάστηκε ενθέρμως από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και διετέλεσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάιος-Νοέμβριος 2020). Η συνεργασία και η σύμπραξη μεταξύ των τριών φορέων απετέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα εξωστρέφειας και αφοσίωσης στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα που, λόγω της πανδημίας, άλλαζαν πολλά από όσα θεωρούντο δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών. Το (Dis)playing Attica κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσαν οι δημόσιοι φορείς να προσφέρουν εναλλακτική ψυχαγωγία στο κοινό, σε εκείνη την περίοδο που δεν υπήρχε δυνατότητα φυσικής παρουσίας σε συναυλίες για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Έτσι διοργανώθηκαν οχτώ μικρές «συναυλίες» μουσικών συνόλων της Ορχήστρας σε διάφορα σημεία της Αττικής, ένα σε κάθε περιφερειακή ενότητα, οι οποίες μαγνητοσκοπήθηκαν με τη χρήση των αρτιότερων εργαλείων που η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει. Οι «συναυλίες» αυτές παρείχαν στο κοινό μια ευρεία ποικιλία μουσικών επιλογών, η οποία εκτεινόταν από το αμιγώς κλασικό ρεπερτόριο, έως την κινηματογραφική μουσική, τη τζαζ, αλλά και την ελληνική έντεχνη σκηνή.
Οι εν λόγω πολιτιστικές δράσεις είχαν ως απώτερο σκοπό να αναδείξουν ιστορικά και πολιτιστικά σημεία και πανανθρώπινα σύμβολα του τόπου μας, πανευρωπαϊκά, δίνοντας στο κοινό, παράλληλα με τη μουσική του εμπειρία, τη δυνατότητα να τα γνωρίσει και να «ταξιδέψει» - έστω με ένα ψηφιακό τρόπο- σε μέρη της Αττικής, που μπορεί να είναι γεωγραφικά προσβάσιμα, σε εκείνη τη συγκυρία, όμως, ήταν ιδιαιτέρως απρόσιτα. Οι εικόνες αυτές ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας, οι οποίες και παραμένουν η βάση για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, οι συναυλίες αυτές προσέφεραν στο κοινό μια νότα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης. Οι συναυλίες προβλήθηκαν δωρεάν και βρίσκονται αναρτημένες στο κανάλι YouTube της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 και κάθε Πέμπτη (ώρα 20.00) αναρτήθηκε μία μαγνητοσκοπημένη συναυλία ανά εβδομάδα στο διαδίκτυο, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Περιφέρειας Αττικής καθώς και στο κανάλι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο YouTube.

Οι συναυλίες προβλήθηκαν δωρεάν και διήρκησαν μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου 2020.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.


Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανακοινώνει την διεξαγωγή του Διαρκούς Σεμιναρίου Μουσικής Δωματίου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, εντάσσοντάς το στις εκπαιδευτικές της δράσεις. Το Σεμινάριο τελεί υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του βιολοντσελίστα Άγγελου Λιακάκη και έχει ως στόχο την εξοικείωση και ενδυνάμωση των νέων σπουδαστών στη συνθήκη της μουσικής συνύπαρξης καθώς και την εμβάθυνση στο ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου.

• Το εργαστήριο απευθύνεται σε εγχόρδους, πνευστούς και πιανίστες, προχωρημένους μαθητές ωδείων (επίπεδο Ανωτέρας), φοιτητές Μουσικών Τμημάτων, αποφοίτους, καθώς και σε ήδη σχηματοποιημένα σύνολα μουσικής δωματίου.

• Το Σεμινάριο αποτελείται στο σύνολο από επτά μαθήματα, διάρκειας μιάμισης ώρας έκαστο. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των μαθημάτων είναι οι εξής:
9 Νοεμβρίου, 7 Δεκεμβρίου, 11 Ιανουαρίου, 1 Φεβρουαρίου, 22 Φεβρουαρίου, 15 Μαρτίου και 12 Απριλίου.

• Τα μαθήματα του Σεμιναρίου διεξάγονται στην αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι ανοικτά στο κοινό.

• Η τελική συναυλία των μουσικών συνόλων του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

• Για την κατά το δυνατόν πιο λειτουργική και ομοιογενή διαμόρφωση των συνόλων ενδέχεται να ζητηθεί από τους αιτούντες σύντομη ακρόαση δέκα περίπου λεπτών σε ρεπερτόριο της επιλογής τους. Εφόσον κριθεί αναγκαία, η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

• Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως και τις 18 Οκτωβρίου 2024. Το κόστος συμμετοχής είναι 250 ευρώ ανά άτομο για όλο το Σεμινάριο.

• Για αιτήσεις συμμετοχής ή περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Aρετή Δανδάκη στο e-mail projects@koa.gr.


Εργαστήριo Χάλκινων Πνευστών της Κ.Ο.Α.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται, απολύτως δωρεάν, σεμινάρια για χάλκινα πνευστά όλων των επιπέδων και ηλικιών από κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών υλοποιείται με την υποστήριξη και σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Η συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας ξεκίνησε την εκπαιδευτική χρονιά 2012-2013, με τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων, ο οποίος οδήγησε στο σχηματισμό συνόλων και στην παρουσίαση της δουλειάς τους σε πανηγυρική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Ιούνιος 2013). Έκτοτε συνεχίζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ανταπόκριση από τους μουσικούς.

Πληροφορίες–Αιτήσεις συμμετοχής στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (τηλ. 210 7257601-3 ) ή στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, τηλ.210 3634000).


Με την τάξη μου, στην Ορχήστρα μας

Θέλοντας να ενθαρρύνουμε την παρακολούθηση των τακτικών μας συναυλιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους, έχουμε ορίσει, για ομαδικές κρατήσεις μαθητών και σπουδαστών ωδείων, τη συμβολική τιμή εισιτηρίου των 5 ευρώ ανά μαθητή/σπουδαστή με δωρεάν είσοδο για έναν συνοδό καθηγητή ανά δέκα παιδιά.
Πληροφορίες στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τηλέφωνο: 2107282333.


Εισαγωγικές ομιλίες

Οι ανοιχτές Πρόκειται για μία δωρεάν «ξενάγηση» που προσφέρεται σε όλους τους κατόχους εισιτηρίων, σχετικά με την ιστορία και τη σημασία των έργων κάθε συναυλίας, μία ώρα πριν την έναρξή της (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 19.30). Τις ομιλίες θα κάνουν και φέτος οι χαρισματικοί Τίτος Γουβέλης, Χαράλαμπος Γωγιός και Νίκος Λαάρης, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχουν στην παρουσίαση και επιλεγμένοι σπουδαστές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. ∆εν θα λείπουν, φυσικά, οι πολύτιμες παρεμβάσεις μουσικολόγων, συνθετών και συντελεστών.


Ανοιχτές δοκιμές

Είναι συναρπαστικό για όλους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της προετοιμασίας μίας συναυλίας.
Για το λόγο αυτό, προσκαλούμε παιδιά της Δημόσιας Εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν επιλεγμένες δοκιμές της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, εντελώς δωρεάν. Με τον τρόπο αυτό δίνεται μία μοναδική ευκαιρία στους νεαρούς φίλους μας να κατανοήσουν τον τρόπο εργασίας της Ορχήστρας, να εκτιμήσουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μεμονωμένων μουσικών που καλούνται να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές σύνολο, καθώς παράλληλα έρχονται σε επαφή με ορισμένα σημαντικά έργα της παγκόσμιας μουσικής τέχνης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς των ενδιαφερομένων σχολείων, οι οποίοι ενημερώνονται αναλυτικά για το πρόγραμμα. Παράλληλα, μουσικοί της Ορχήστρας αναλαμβάνουν να καλωσορίσουν τα παιδιά με την έλευσή τους στο Μέγαρο Μουσικής και να τους εισαγάγουν στο πνεύμα της συναυλίας.


Δικαίωμα στη Μουσική / Συναυλίες σε σχολεία (2013-)

Από τους βασικούς πυλώνες του εκπαιδευτικού και κοινωνικού μας έργου, το πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Μουσική» συνεχίζεται και φέτος, για ενδέκατη χρονιά. «Δικαίωμα στη Μουσική» ονομάσαμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και εκπαιδευτικής στόχευσης, το οποίο ξεκίνησε το 2013, χάρη στην ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τα δύο πρώτα χρόνια, φιλοδοξώντας καταρχάς να μεταδώσει το μήνυμα ότι η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνον για μυημένους ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Ένας ακόμη στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει χαρά και ουσιαστική ψυχαγωγία στους νέους ακροατές. Παράλληλα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας, να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα και τον τρόπο παραγωγής του ήχου, καθώς και την ιστορία της μουσικής όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το πέρασμα του χρόνου.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται μέσω δύο βασικών δράσεων:

Η μία εντοπίζεται στην Αθήνα και αφορά στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τα μουσικά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που αριθμούν από 3 έως 18 μουσικούς, τόσο στην ευρεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γενικά και ειδικά σχολεία) όσο και σε ιδρύματα για παιδιά, Νοσοκομεία Παίδων, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και θεραπευτικές κοινότητες.

Υπήρξε συνειδητή μας επιλογή, να επικεντρώσουμε αρχικώς το ενδιαφέρον μας στους μικρούς μας ακροατές που μας έχουν περισσότερο ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, στο διάστημα υλοποίησης, πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός συναυλιών των συνόλων της Ορχήστρας σε πλήθος σχολείων της Αττικής. Ως δημόσιος φορέας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιδιώκει, με τις δράσεις αυτές, να μην επιβαρύνει, παρά στο ελάχιστο, τις σχολικές μονάδες που τη φιλοξενούν και τους μαθητές των σχολείων. Η συγκινητική ανταπόκριση που λαμβάνουμε από μαθητές, καθηγητές και γονείς, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε όσο μπορούμε το φάσμα των σχολικών μας εμφανίσεων.

Η δεύτερη δράση απευθύνεται στην ελληνική περιφέρεια. Το πρόγραμμα, το οποίο συνεχώς διευρύνεται με τις δικές μας δυνάμεις αλλά και με την αμέριστη στήριξη τοπικών φορέων και γενναιόδωρων ιδιωτών, επιθυμεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, που δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να παρακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις, να αποδράσουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας συναυλίες των μουσικών συνόλων της Ορχήστρας, τα οποία αποτελούν τις «ευέλικτες» μορφές της. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές δράσεις δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή τόσο με κλασικά έργα διάσημων ξένων και Ελλήνων συνθετών όσο και με σύγχρονες δημιουργίες, ιδιαιτέρως γνωστές και αγαπητές σε όλους. Οι μουσικοί καλούνται να τα μυήσουν στον κόσμο της μουσικής και στο ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, εξηγώντας την ιστορία τους και ερμηνεύοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά τους. Ταυτόχρονα, παρατηρώντας οι μαθητές τα μουσικά σύνολα, κατανοούν έμπρακτα τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Τέλος, οι μουσικοί της Ορχήστρας έρχονται σε επαφή με τις εγχώριες μουσικές δυνάμεις (Φιλαρμονικές, Ωδεία και Μουσικά Σχολεία) και προσφέρουν δωρεάν σεμινάρια για τα μέλη και τους μαθητές τους. Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι καθώς ήδη έχουμε συναντήσει περισσότερους από 60.000 ακροατές και παρείχαμε σεμινάρια σε 40 πόλεις με τη συνεργασία πλέον των 50 μουσικών φορέων.