Τρεις Μουσικοί, Πικάσσο, 1921

Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, από την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022, με ιδιαίτερη χαρά εντάσσει στο Εκπαιδευτικό και Κοινωνικό της έργο το «Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου», πρωτοβουλία του βιολοντσελίστα Άγγελου Λιακάκη και του πιανίστα Τίτου Γουβέλη. Οι δύο καλλιτέχνες, μέλη της Ορχήστρας, είναι γνωστοί όχι μόνο για τη σολιστική καλλιτεχνική τους δράση, αλλά και για την πολυετή και σταθερή τους συνεργασία στο χώρο της μουσικής δωματίου. Θεωρώντας καθήκον τους να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία τους στη νεότερη γενιά, διοργανώνουν τα τελευταία έξι χρόνια το «Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου», με στόχο τη μύηση νέων σπουδαστών και επαγγελματιών μουσικών στις ιδιαίτερες προκλήσεις του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Κύριο αντικείμενο του σεμιναρίου είναι τα σύνολα μουσικής δωματίου, στα οποία συνυπάρχουν τα έγχορδα με το πιάνο. Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εμβάθυνση των σπουδαστών στο σχετικό ρεπερτόριο, το σεμινάριο εκτείνεται σε βάθος αρκετών μηνών, κατά τους οποίους οι διδάσκοντες παρακολουθούν την εξέλιξη της δουλειάς των σπουδαστών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση των νέων μουσικών στο Σεμινάριο έχει υπάρξει εντυπωσιακά θερμή και καταδεικνύει την αναγκαιότητα και την αξία του.

Το Σεμινάριο εντάσσεται και φέτος στις εκπαιδευτικές δράσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έτσι, οι συναντήσεις των σπουδαστών με τους διδάσκοντες θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ η καταληκτική συναυλία των μουσικών συνόλων που θα δημιουργηθούν και θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) την άνοιξη του 2023. Υπό τη διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα διερευνηθούν οι δυνατότητες, τα μουσικά σχήματα να έχουν και περαιτέρω ευκαιρίες παρουσίασης της δουλειάς τους, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ.


Πληροφορίες για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023

  • Προγραμματίζονται επτά μαθήματα συνολικά, διάρκειας μιάμισης ώρας έκαστο, που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα Δεκεμβρίου 2022 - Απριλίου 2023. Οι ακριβείς ημερομηνίες είναι οι εξής: 03/12, 17/12, 14/01, 28/01, 25/02, 11/03 και 08/04.
  • Το εργαστήριο απευθύνεται σε προχωρημένους μαθητές Ανωτέρας ωδείων, σε φοιτητές Μουσικών Τμημάτων αλλά και νέους αποφοίτους τους, καθώς και σε ήδη σχηματοποιημένα σύνολα μουσικής δωματίου.
  • Για την κατά το δυνατόν πιο λειτουργική και ομοιογενή διαμόρφωση των συνόλων ενδέχεται να ζητηθεί από τους συμμετέχοντες σύντομη ακρόαση δέκα περίπου λεπτών σε ρεπερτόριο της επιλογής τους. Εφόσον κριθεί αναγκαία, η ακρόαση θα λάβει χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
  • Η διδασκαλία σε κάθε σύνολο θα γίνεται και από τους δύο διδάσκοντες ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν όσο γίνεται περισσότερα ζητήματα τεχνικού, εκφραστικού και αισθητικού αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος για όλους τους εκτελεστές. Οι επιλογές του ρεπερτορίου γίνονται από τους διδάσκοντες λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τόσο τις επιθυμίες όσο και τις ιδιαίτερες ικανότητες των σπουδαστών.
  • Για περισσότερες πληροφορίες ή αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Τίτο Γουβέλη στο 2107257601 είτε να στείλουν e-mail στο tgouvelis@koa.gr.
  • Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως και τις 14/10/2022. Το κόστος συμμετοχής είναι 280 ευρώ ανά άτομο για όλο το σεμινάριο.