ΜουσιΚώς – Φεστιβάλ Νοτίου Αιγαίου 2024, Συναυλία στην Κάσο του Quintarco – Κουιντέτο Εγχόρδων της Κ.Ο.Α.

Συναυλίες και δράσεις στο Νότιο Αιγαίο: Ρόδος, Κως, Νίσυρος, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι

Η μουσική Σμύρνη: ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεχίζει για όγδοη χρονιά το ΜουσιΚώς - Φεστιβάλ Νοτίου Αιγαίου.
Το Φεστιβάλ Μουσικώς δημιουργήθηκε με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, την προώθηση ενός ευρύτατου συνεργατικού σχήματος μεταξύ τοπικών αρχών, μουσικών και εκπαιδευτικών φορέων, την ανάπτυξη της περιφέρειας, την επαφή με ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ένα ευρύτερο άνοιγμα στον πολιτισμό. Παράλληλα με τις συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές των νησιών.

Το 1922 η Σμύρνη, όπως την ήξεραν οι Ιωνίτες, σταμάτησε να υπάρχει. Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η ζωή που ήξεραν άλλαξε βίαια και ριζικά. Η επέτειος των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε αυτά τα τραγικά γεγονότα, αλλά συνάμα μας προτρέπει να εξερευνήσουμε και τον τρόπο ζωής αυτής της πολυπολιτισμικής πόλης και συγκεκριμένα της μουσικής ζωής της.

Το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την αμέριστη υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, των Δημοτικών αρχών των νησιών της Ρόδου, της Κω, της Νισύρου, της Λέρου, της Καρπάθου, της Κάσου, της Πάτμου, των Λειψών και του Αγαθονησίου.
Ειδική μνεία οφείλεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για την πάντα άψογη συνεργασία.

Η Σμύρνη πάντα είχε ευρεία και μακρά μουσική παράδοση, η οποία αντλούσε στοιχεία από πάρα πολλές πηγές, όσες ήταν και οι μειονότητες της πόλης. Τούρκοι, Έλληνες, Αρμένιοι, Άραβες, Εβραίοι, αλλά και Ευρωπαίοι, αντάλλασσαν πολιτιστικά και μουσικά «μέσα» από την καθημερινή τριβή μεταξύ τους. Γι' αυτό και η μουσική στη Σμύρνη αποτελούσε ένα κράμα πολλών διαφορετικών ειδών. Εξερευνώντας όλο αυτόν το μουσικό πλούτο, γεννήθηκε η επιθυμία να σχεδιαστεί ένα μουσικό ταξίδι, που να περιλαμβάνει όσα περισσότερα από τα είδη που υπήρχαν στη Σμύρνη. Μία διαδρομή ιστορική, αλλά με την ματιά στο μέλλον. Μια σκέψη που γέννησε το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Πως θα ήταν η μουσική στη Σμύρνη σήμερα;»

Οι μουσικοί που επισκέφθηκαν τη Σμύρνη, αυτοί που έζησαν εκεί, αυτοί που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν με τη θύμησή της στην Ελλάδα θα είναι οι φανοί που θα μας δείξουν το δρόμο γι' αυτό το μουσικό ταξίδι. Έργα των Edward Elgar, Γιάννη Κωνσταντινίδη (Κώστα Γιαννίδη) και Μανώλη Καλομοίρη, από τη λόγια μουσική της Σμύρνης, θα συμπλεύσουν με παραδοσιακά και λαϊκά κομμάτια της Σμύρνης, γνωστά και άγνωστα στο κοινό. Και για μια ματιά στο μέλλον, όπως προαναφέραμε, μια καινούργια σύνθεση για το κουιντέτο με τη συμβολή ενός παραδοσιακού οργάνου της Σμυρναίικης μουσικής, του ουτιού.

Η μουσική διαδρομή στη Σμύρνη θα είναι μία ευκαιρία για όλους να γνωρίσουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης, η οποία ήταν φάρος πολιτισμού και παράδειγμα συμβίωσης ανθρώπων από πολλές μεριές του κόσμου με διαφορετικές θρησκείες, έθιμα, παραδόσεις και συνήθειες. Ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας, στα χνάρια αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και να μας δώσουν τον πολιτισμό τους απλόχερα.

Σαβ., 28 Σεπ. 2024 20:00

ΚΑΣΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Ν. Γ. ΜΑΥΡΗΣ»

Γιάννης Κωνσταντινίδης
Δωδεκανησιακή Σουίτα (1948)

Edward Elgar
In Smyrna (1905) - ενορχήστρωση για κουιντέτο εγχόρδων Αλέκος Βρέτος, 2022

Αλέκος Βρέτος
Smyrna Icons για κουιντέτο εγχόρδων και ούτι (2020)

Δημήτρης Γούζιος
Λίκνισμα Σμύρνης (2022)

Cinuçen Tanrıkorur
Nihavend Saz Semaisi (Mehtapta Yakamozlar) (1986)

Resat Aysu
Nihavend Saz Semasi (1953)
Ενορχήστρωση για κουιντέτο εγχόρδων Αλέκος Βρέτος (2022)

Simon Shaheen: Φαντασία για ούτι και κουιντέτο (1990)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco
Δημήτρης Σέμσης, βιολί
Μαρίνα Χαραλαμπίδου, βιολί
Ενκέλα Κοκολάνη, βιόλα
Βάνια Παπαδημητρίου, βιολοντσέλο
Τάκης Καπογιάννης, κοντραμπάσο


Αλέκος Βρέτος, ούτι

Οι ενορχήστρωση της μουσικής για Κουιντέτο Εγχόρδων και ούτι έγινε από τον Αλέκο Βρέτο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Είσοδος ελεύθερη