Δικαίωμα στη Μουσική / Συναυλίες σε σχολεία (2013-)
Από τους βασικούς πυλώνες του εκπαιδευτικού και κοινωνικού μας έργου, το πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Μουσική» συνεχίζεται και φέτος, για ενδέκατη χρονιά. «Δικαίωμα στη Μουσική» ονομάσαμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και εκπαιδευτικής στόχευσης, το οποίο ξεκίνησε το 2013, χάρη στην ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τα δύο πρώτα χρόνια, φιλοδοξώντας καταρχάς να μεταδώσει το μήνυμα ότι η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνον για μυημένους ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Ένας ακόμη στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει χαρά και ουσιαστική ψυχαγωγία στους νέους ακροατές. Παράλληλα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας, να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα και τον τρόπο παραγωγής του ήχου, καθώς και την ιστορία της μουσικής όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το πέρασμα του χρόνου.
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται μέσω δύο βασικών δράσεων:
Η μία εντοπίζεται στην Αθήνα και αφορά στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τα μουσικά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που αριθμούν από 3 έως 18 μουσικούς, τόσο στην ευρεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γενικά και ειδικά σχολεία) όσο και σε ιδρύματα για παιδιά, Νοσοκομεία Παίδων, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και θεραπευτικές κοινότητες.
Υπήρξε συνειδητή μας επιλογή, να επικεντρώσουμε αρχικώς το ενδιαφέρον μας στους μικρούς μας ακροατές που μας έχουν περισσότερο ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, στο διάστημα υλοποίησης, πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός συναυλιών των συνόλων της Ορχήστρας σε πλήθος σχολείων της Αττικής. Ως δημόσιος φορέας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιδιώκει, με τις δράσεις αυτές, να μην επιβαρύνει, παρά στο ελάχιστο, τις σχολικές μονάδες που τη φιλοξενούν και τους μαθητές των σχολείων. Η συγκινητική ανταπόκριση που λαμβάνουμε από μαθητές, καθηγητές και γονείς, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε όσο μπορούμε το φάσμα των σχολικών μας εμφανίσεων.
Η δεύτερη δράση απευθύνεται στην ελληνική περιφέρεια. Το πρόγραμμα, το οποίο συνεχώς διευρύνεται με τις δικές μας δυνάμεις αλλά και με την αμέριστη στήριξη τοπικών φορέων και γενναιόδωρων ιδιωτών, επιθυμεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, που δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να παρακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις, να αποδράσουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας συναυλίες των μουσικών συνόλων της Ορχήστρας, τα οποία αποτελούν τις «ευέλικτες» μορφές της. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές δράσεις δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή τόσο με κλασικά έργα διάσημων ξένων και Ελλήνων συνθετών όσο και με σύγχρονες δημιουργίες, ιδιαιτέρως γνωστές και αγαπητές σε όλους. Οι μουσικοί καλούνται να τα μυήσουν στον κόσμο της μουσικής και στο ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, εξηγώντας την ιστορία τους και ερμηνεύοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά τους. Ταυτόχρονα, παρατηρώντας οι μαθητές τα μουσικά σύνολα, κατανοούν έμπρακτα τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Τέλος, οι μουσικοί της Ορχήστρας έρχονται σε επαφή με τις εγχώριες μουσικές δυνάμεις (Φιλαρμονικές, Ωδεία και Μουσικά Σχολεία) και προσφέρουν δωρεάν σεμινάρια για τα μέλη και τους μαθητές τους. Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι καθώς ήδη έχουμε συναντήσει περισσότερους από 60.000 ακροατές και παρείχαμε σεμινάρια σε 40 πόλεις με τη συνεργασία πλέον των 50 μουσικών φορέων.